Lexus LBX 1.5 HEV Cool

- 8 september 2024

Echte Lexus

Waar we de buitenzijde een tikkeltje anoniem vinden, kunnen we dat van het interieur zeker niet zeggen. Zo op het oog doen dashboard en inrichting niet onder voor de grotere modellen van het merk. Uiteraard heb je een iets kleiner multimediascherm en zijn er zeker wel verschillen in afwerking en gebruikte materialen. Maar in de basis weet de LBX dezelfde luxe uitstraling te bieden en dat vinden we heel knap gedaan.

Wanneer je plaatsneemt achter het stuur, valt direct de meerwaarde van het head-up display op. We raden zeker aan om een iets rijker uitgeruste LBX te kiezen die zo'n projectiefunctie heeft, want in de praktijk werkt het stuurwiel dat daarbij hoort net iets fijner. De keuzeknoppen op beide zijden van het stuurwiel hebben een touchfunctie en in het head-up display zie je direct welke selectie je met deze knoppen maakt. Het is even wennen, maar werkt daarna veel fijner dan wanneer je op het scherm van de digitale cockpit moet kijken. De ogen kunnen namelijk op de weg gericht blijven en dat is een stuk veiliger. Een volgend muzieknummer selecteren of de cruisecontrol instellen gaat op die manier veilig en eenvoudig.

Zoals gezegd opereert de LBX in het B-segment en auto's uit dat segment zijn vaak niet zo heel ruim. Dat geldt ook zeker voor de Lexus, want zelfs voorin heb je al direct het gevoel dat je in een compacte auto hebt plaatsgenomen. Dat komt onder andere door de kleine voorruit en de beperkte lengte-instelling van de voorstoelen. Net als in de Yaris Cross eigenlijk. Achterin heb je nog minder ruimte dan in de evenknie van Toyota en ook de kofferbak is vrij compact. De verkoopaantallen van de Yaris Cross laten zien dat er veel vraag is naar een compacte cross-over, dus de beperkte binnenruimte nemen veel mensen voor lief. Rijd je dus vaak alleen of enkel met bijrijder, dan is de LBX een prima keuze. Wil je regelmatig volwassenen op de achterbank vervoeren, dan zien we ruimere alternatieven in het segment zoals de Peugeot 2008.

136 pk
185 Nm
170 km/h
9,2 s
5,3 (4.8) l/100km
107 g/km
B
22%
€ 36.995
€ 53.185
€ 975 / maand
€ 158 - € 180 / kwartaal
  • Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra

  • Jeep Avenger 1.2 e-Hybrid Summit

  • Mazda CX-30 Skyactiv-X 186 6AT Luxury

  • Jeep Renegade 4xe 240 Plug-in Hybrid S

  • Peugeot e-2008 GT Premiere

  • Kia XCeed 1.6 T-GDi DynamicPlusLine

  • Peugeot 2008 1.2 PureTech 155 EAT8 GT

  • Volkswagen T-Roc 2.0 TSI 4Motion DSG-7 Sport