Met digitale binnenspiegel
Het binnenste van de Polestar 4 is opgeruimd en strak ingericht, je profiteert duidelijk van het inzicht van de Scandinavische ontwerpers. Meer nog dan bij de Polestar 2 is duidelijk ingezet op een premium beleving voor de inzittenden. We zien prachtige materialen in een combinatie van echt nappaleder, aluminium en textiel. Stiksels en motiefjes in bekleding heffen het geheel nog verder op. Je moet natuurlijk wel even door de vele opties op onze testauto heen kijken, maar ook in de basis heeft de Polestar 4 een interieur met een unieke uitstraling.
In het oog springt vooral de centrale bedieningsknop voor het volume. Eén van de weinige fysieke knoppen die je in de Polestar terugvindt en een echte eye catcher. Het is alleen jammer dat er niet iets meer functionaliteit aan de knop gekoppeld is, nu kun je alleen het volume aanpassen of de audio pauzeren. Het zou fijn zijn geweest als je bijvoorbeeld een volgend nummer kon selecteren. Het gebrek aan fysieke knoppen wordt ruimschoots gecompenseerd door liefst drie schermen: een centraal multimediascherm, een smalle rechthoekige digitale cockpit en een groot head-up display. Op het centrale scherm stel je eenvoudig snelkoppelingen met bijbehorende acties, zoals het direct uitschakelen van de snelheidsmeldingen of rijbaanhulp.
Het op Google gebaseerde systeem werkt supersnel en heeft een heel uitgebreide navigatiefunctie met onder andere pre-conditioneren van de batterij voor snelladen en het eenvoudig plannen van een lange route met laadsessies. Het is fijn dat er in tegenstelling tot Tesla ook nog informatie over snelheid en rijbereik achter het stuur is waar te nemen. Zoals gezegd schittert de achterruit door afwezigheid, maar een digitale binnenspiegel zorgt toch voor een helder beeld naar achteren. Zeker in het donker is dit beeld veel beter dan een analoge versie zou kunnen bieden en we zijn er dan ook onmiddellijk aan gewend.
De opties bij Polestar zijn overzichtelijk en zeker het benoemen waard. Zo bestaat de Nappaleder Upgrade niet alleen uit lederen bekleding van de sportzetels, maar je krijgt er ook een massagefunctionaliteit en Harman Kardon audiosysteem met flink wat speakers (tot in de hoofdsteunen aan toe). Kost 5.000 euro, maar wat ons betreft zeker de investering waard.
De stoelen zijn uitgebreid in te stellen en weten ook op de lange rit een uitstekende ondersteuning te bieden. Onderweg blijft de rust bewaard aan boord, doordat rijgeluiden en windgeruis heel goed buiten gehouden worden. Dit is een elektrische auto voor de lange afstand en dat merk je aan alles.