Nissan Ariya 87 kWh e-4orce Evolve

- 17 juni 2024

Extra trekvermogen

Tijdens het rijden merk je een behoorlijk verschil met de 63 kWh versie, of de Ariya met voorwielaandrijving. De e-4orce is zo'n 150 kilo zwaarder dan de 87 kWh single motor en dat merk je aan onder meer de demping en vering van onze testauto. Die is vrij stevig ingesteld, om het zwaardere gewicht in bochten te maskeren. Dat lukt heel aardig, want overhellen doet de Nissan niet overdreven. Maar daardoor voelt de auto wel wat stoterig aan, iets wat je niet verwacht bij zo'n gerieflijke cross-over. Wij vonden het niet irritant, maar wees je er dus van bewust dat de auto meer van de ondergrond doorgeeft dan bijvoorbeeld een Leaf. Ander groot verschil is het veel grotere vermogen en koppel en de manier waarop dit op het wegdek wordt losgelaten.

De Ariya e-4orce sprint vanuit stilstand in 5,7 seconden naar de 100 km/h. Er is een nog krachtigere Evolve+ uitvoering van de Ariya die dit klusje in 5,2 seconden klaart, maar we vragen ons echt af of dat de meerprijs van ruim vier mille waard is. De 306 pk sterke versie laat zijn vermogen al op een hele manier gaan, waardoor je ook op hogere snelheid nog een duwtje in de rug voelt. De auto slaat nergens echt dood en blijft gretig aanvoelen, zonder dat dit onrustig of gejaagd overkomt. Het maakt de Ariya echt veel leuker om mee te rijden dan de single motor, al heeft dit alles natuurlijk wel zijn prijs.

Je kunt je afvragen of je in Nederland de 4WD nodig hebt en de hogere topsnelheid van 200 km/h zal het verschil in overweging ook niet maken.
Maar los van de krachtigere versie met grotere batterij vallen ons meer positieve zaken op die voor iedere Ariya gelden. Bijvoorbeeld de cruise control, die je desgewenst op adaptief of niet zelf remmend zet. Of de afdekking van de laadpoorten met een kliksysteem, veel prettiger dan losse rubberdoppen die dan langs de auto bungelen tijdens het opladen of met een beetje pech vol regenen. Daarnaast biedt Nissan standaard al heel veel hulp en veiligheidssystemen, zoals een adaptieve grootlichtassistent, dodehoekhulp en een waarschuwing voor kruisend verkeer bij uitparkeren.

Ga je voor een groot rijbereik, dan blijft de 87 kWh versie met voorwielaandrijving de onbetwiste winnaar. Toch weten we uit de krachtigere Ariya e-40rce ook ruim 400 km te persen en dat is zeker niet slecht. En een voordeel dat de vierwielaangedreven versie heeft: je mag 1.500 kg geremd trekken, tegen 750 kg voor de FWD versies.
Opladen bij een snellader duurt bij de Ariya net iets langer dan bij directe concurrenten van Tesla en Skoda, maar na iets meer dan 30 minuten hebben we van 10-80% geladen. Dan kun je dus weer ruim 300 kilometer verder rijden.

306 pk
600 Nm
200 km/h
5,7 s
0,0 (0) l/100km
0 g/km
A
12%
€ 40.990
€ 62.290
€ 623 / maand
€ 0 / kwartaal
 • Kia Niro EV 64 kWh ExecutiveLine

 • Mazda CX-60 2.5 E-Skyactiv PHEV AWD Homura

 • Volvo C40 Recharge Twin Pure Electric Ultimate

 • Kia EV6 77.4 kWh RWD Plus

 • Audi Q4 e-tron 40 Advanced edition

 • Tesla Model Y Long Range

 • Hyundai IONIQ 5 225 kW AWD Project 45

 • Skoda Enyaq iV 80 First Edition

 • Kia Sorento 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid 4WD

 • Volkswagen ID.4 204 pk 1st Max

 • Seat Tarraco 2.0 TSI DSG-7 4Drive Xcellence

 • 2022 - Nissan Ariya 63 kWh 2WD Evolve