Citroën C5 Aircross Puretech 180 S&S Shine

- 2 december 2018

Praktisch zeer bruikbaar

Het interieur heeft extra aandacht gekregen. Hier maakt Citroën de belofte waar dat deze SUV de ruimtelijke eigenschappen heeft van een MPV. Ook is hier het grootste verschil te vinden in vergelijking met de Chinese versie. Zo bestaat de achterbank uit drie losse stoelen die elk afzonderlijk over 15 centimeter kunnen worden verschoven en neergeklapt. Hierdoor wordt extra functionaliteit toegevoegd. Verder is er alles aan gedaan om het bagagevolume te optimaliseren. De auto biedt minimaal een forse 580 liter en dat is al meer dan de C4 Spacetourer. Als de drie stoelen naar voren worden geschoven, groeit dit naar 720 liter. Met alle stoelen plat biedt de C5 Aircross maximaal 1.630 liter aan bagagevolume en een laadvloer die 1,90 meter lang is. En dat betekent dat de SUV het niveau van een ruimtewagen duidelijk haalt of zelfs overtreft.

De vormgeving van het dashboard, de portierpanelen en de stoelen zijn typisch Citroën en sluiten perfect aan bij de weg die het merk is ingeslagen met de komst van de compacte C3. Afgeronde rechthoeken bepalen hier het thema. Deze zijn te vinden in de vorm van het volledig digitale instrumentarium, maar bijvoorbeeld ook bij de ventilatieroosters en de knoppenclusters op het stuurwiel. Het centrale scherm is zo geplaatst dat de meeste inzittenden er op kunnen kijken. Het instrumentarium kan op verschillende manieren door de bestuurder worden ingericht. De meest eenvoudige en rustgevende versie toont vooral digitaal de snelheid, maar het is ook mogelijk de kaart van het navigatiesysteem over de volle breedte te projecteren. Dit is vooral handig in druk stadsverkeer.

De stoelen lijken aan de vlakke kant, maar bieden toch voldoende zijdelingse ondersteuning. Ze kunnen in tal van kleuren en materialen worden bekleed met in alle gevallen een contrasterende bies op driekwart hoogte. Het meubilair is een belangrijke pijler voor het algehele comfort dat de Citroën C5 Aircross biedt. Het merk claimt zelfs de meest comfortabele auto in het segment te leveren. De ruimte voorin is royaal bemeten, mede dankzij de flinke hoogte. Achterin zitten twee volwassenen royaal, waarbij de persoon in het midden beter een kind kan zijn; De console met de ventilatieroosters steekt dermate ver de ruimte in dat de beenruimte wordt beperkt.
De Aircross beschikt over volop opbergmogelijkheden en bekerhouders, alsmede een vak in de console waarin een telefoon via inductie kan worden opgeladen. In totaal is er voor 33 liter aan opbergruimte, met als uitschieter de box die onder de armleuning tussen de voorstoelen zit. Deze ruimte kan zelfs worden gekoeld voor het fris houden van dranken of etenswaren. Het van de C4 Cactus bekende thema 'reisbagage' komt in deze nieuweling alleen maar terug in de vorm van een riempje op het paneel boven het dashboardkastje.

181 pk
250 Nm
216 km/h
8,2 s
5,7 (5.7) l/100km
129 g/km
B
22%
€ 41.990
€ 41.990
€ 770 / maand
€ 180 - € 205 / kwartaal
  • Aiways U5 63 kWh Premium

  • MG EHS 1.5 TGDI Luxury

  • Nissan X-Trail DIG-T 163 Tekna

  • Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 2WD Premium

  • Subaru Forester 2.0D Comfort

  • Honda CR-V 1.6 i-DTEC 160pk AWD Lifestyle