Mazda MX-30 e-SkyActiv R-EV Makoto

- 11 oktober 2023

Niet voor iedereen

De drie verschillende rijmodi hebben effect op het verbruik. In Normal zal de auto eerst de volgeladen batterij aanspreken, zodat je het eerste gedeelte van de rit volledig elektrisch rijdt. Nadat de batterij voor 45% leeg is, zal de wankelmotor bijspringen om de stroomtoevoer te bewaken. In Charge staat die motor altijd aan, om een bepaald batterijpercentage dat je zelf instelt op peil te houden. Dat is handig, als je weet dat er nog veel stadskilometers aan zitten te komen waar de elektrokracht het best tot zijn recht komt. In de EV-stand rijdt de R-EV tot zijn laatste snik elektrisch, wat volgens fabrieksopgave een afstand van 85 kilometer betekent.

Het is jammer dat er geen slimme navigatiesoftware beschikbaar is, die op basis van jouw route zelf de beste rijmodus kiest en de energie het meest efficiƫnt inzet. Je moet dit nu zelf bepalen, om zo zuinig mogelijk te rijden. In de praktijk hangt het er nog maar vanaf of de MX-30 bij je past. Rijd je vaak minder dan 70 kilometer en kun je veel bijladen, dan komt de auto uit de verf en hoef je de verbrandingsmotor zelden aan te spreken. Voor de incidentele langere rit heb je dan het voordeel dat je niet tussendoor hoeft bij te laden. Op zo'n lange rit zal je we merken dat het verbruik veel hoger ligt dan bij andere plug-in hybrides. Ga uit van zo'n 1 op 12, wat vrij fors is voor een auto van deze omvang. Als je veel lange ritten maakt, dan is dit niet jouw auto.

Ondanks dat de rijeigenschappen goed bij een kilometervreter passen, worden de eerste kilometers op stroom volledig teniet gedaan door de overige kilometers op brandstof. Bovendien heb je dan langdurig het gezoem van de wankelmotor te verduren, want dat geluid dringt behoorlijk ver door in de cabine. Het valt extra op omdat de auto als EV zo stil blijft en de resonantie van de benzinemotor tot aan de achterzijde lijkt door te zingen.

170 pk
265 Nm
140 km/h
9,1 s
4,3 (1) l/100km
21 g/km
A
22%
€ 35.850
€ 45.290
€ 830 / maand
€ 0 / kwartaal
  • Toyota Yaris Cross 130 Hybrid Launch Edition

  • Jeep Avenger 54 kWh Summit

  • Nissan Juke Hybrid 143 Premiere Edition

  • Opel Mokka-e 50 kWh Ultimate 3-fasen

  • Ford Puma 1.5 EcoBoost ST-X

  • 2020 - Mazda MX-30 E-Skyactiv Luxury