BMW iX xDrive40 High Executive

- 18 januari 2022

Origineel en hoogwaardig

Over het exterieur kunnen we natuurlijk nog een tijdje doorgaan, want het houdt de gemoederen flink bezig. Maar het interieur is even spraakmakend. Er wordt in het binnenste van de iX niet bespaard op hoogwaardige materialen en bovendien worden er bijzondere keuzes gemaakt in de aankleding van de BMW. Zo zien we echt hout, blauw nappaleder en glas in het interieur verwerkt worden. Dat er nog echt leder wordt gebruikt voor het bekleden van zetels in dashboard is misschien minder duurzaam dan de 'vegan' variant die veel automerken inmiddels toepassen. Toch verslaat niets de echte koeienhuid, dat bovendien zeer smaakvol in ruiten is gestikt op de stoelen. Om de pijn iets te verzachten, weet BMW te melden dat het leder op biologische wijze is geverfd door gebruik te maken van olijfbladeren. Vandaar ook de inscriptie op het dashboard.

De bediening van de stoelen, de draaicontroller van het iDrive-systeem en de schakelpook zijn gemaakt van glas, net als de volumescroller en startknop. Los van het materiaal is het al heel fijn dat BMW er voor kiest om nog steeds knoppen te plaatsen voor het bedienen van het multimediasysteem, het instellen van de rijmodus en de snelkoppeling naar bijvoorbeeld stoelinstellingen en lichtvoorkeuren. Naast de indrukknoppen zijn een aantal functies door aanraakgevoelige buttons op fraaie wijze in het echte - duurzaam gewonnen - hout verwerkt. En mocht je toch meer van de touchscreens zijn, dan weet de BMW ook niet teleur te stellen. Het scherm reageert snel op commando's en hoewel de nieuwe structuur van iDrive enige gewenning vergt, swipe je binnen no-time door de vele menu's heen. De functies zijn ook nog eens eenvoudig in een verzamelscherm opgenomen, zelfs die van Apple Carplay (mits je de telefoon op die wijze verbonden hebt natuurlijk). Het samenspel met die dienst van Apple is noemenswaardig, want bij geen enkele andere fabrikant is de dienst zo nauw verbonden met fabrieksfuncties. Zo kun je op het head-up display en het digitale instrumentarium gewoon de navigatie van Carplay projecteren, iets dat bij veel andere automerken echt niet mogelijk is.
Iets anders waarmee de auto verbluft, is het optionele Bowers & Wilkins 4D audiosysteem. Met een bizarre hoeveelheid speakers (tot in de hoofdsteunen aan toe) en trilplaten in de stoelen die de bas extra versterken, weet de auto een sublieme geluidssensatie te bieden. Wel eentje die 5.124 euro kost, dat dan weer wel...

326 pk
630 Nm
200 km/h
6,1 s
0,0 (0) l/100km
0 g/km
A
12%
€ 87.330
€ 112.086
€ 1.121 / maand
€ 0 / kwartaal
  • Volvo XC90 B5 AWD R Design

  • Lexus RX L 450h 4WD President Line

  • Audi Q7 3.0 TDI e-tron quattro Premium Edition

  • Lexus RX 450h F-Sport

  • Land Rover Range Rover 3.0 TDV6 Autobiography