Porsche Taycan 4 S Performance Battery Plus

- 5 augustus 2020

Zoals het bedoeld is

En dan het rijden met Porsche's eerste elektrische sportauto. We hebben inmiddels in heel veel verschillende elektrische auto's gereden, maar zo puur als het met de Taycan wordt, hebben we elektrisch rijden nog niet eerder ervaren. En dat heeft niet te maken met de snelheid, want dat bieden meer elektrische auto's en soms nog veel meer ook. We rijden immers met de 4S, terwijl Porsche ook nog een Turbo en Turbo S versie van de Taycan heeft te bieden. Maar terwijl het rijden met een - we ontkomen er niet aan - Tesla bij vlagen klinisch en onnatuurlijk aanvoelt, weet de Porsche te scoren met emotie, stuurgevoel en rijplezier in het algemeen.

De auto verheft kleven aan de weg tot een kunst op zich en weet door de meesturende achterwielen zijn niet geringe afmetingen en dito gewicht te verbloemen. Alleen bij het remmen word je er weer even aan herinnerd dat je bijna 2.300 kilo aan het loodsen bent. De standaard ingrediƫnten voor een ultieme rijervaring als bergen vermogen (tot 570 pk met launch control), laag zwaartepunt en een duizelingwekkende acceleratie (0-100 in vier seconden) zijn aanwezig.

Maar de auto scoort de meeste punten met de messcherpe besturing, waarmee de auto onmiskenbaar aanvoelt als een Porsche. Alleen door het ontbrekende motorgeluid weet je dat dit niet zomaar een Porsche is. Het ontbreken van echt motorgeluid (de leuke poging van het Electric Sport Sound van de testauto ten spijt) maakt dat we uiteindelijk niet de adrenaline kick krijgen die we in een Porsche met verbrandingsmotor wel zouden hebben. Maar de Taycan weet wel verdraaid dicht in de buurt te komen en is veruit de meest pure elektrische auto die je op dit moment kunt rijden.

571 pk
650 Nm
250 km/h
4,0 s
0,0 (0) l/100km
0 g/km
A
8%
€ 108.090
€ 161.624
€ 1.077 / maand
€ 0 / kwartaal
  • BMW 6 Serie GT 630d High Executive

  • BMW 7 Serie 730d xDrive High Executive

  • Jaguar XJ 3.0 Supercharged AWD Portfolio LWB

  • Maserati Quattroporte 3.8 V8 GTS

  • Mercedes-Benz S-Klasse S 350 BlueTEC Lang