Peugeot 107 1.0 XS

- 20 augustus 2007

Lachende baby

Humeurigheid kun je hem niet verwijten; de 107 grijnst je tegemoet! Het is niet moeilijk om een gezicht te herkennen in het front van de kleinste Peugeot, met zijn grille als wijdgeopende mond, het leeuwenlogo als snuitje en de grote koplampen als ogen. Het is eigenlijk net een lachende baby. Als je nog niet vrolijk bent, dan word je het wel als je naar deze auto kijkt en dat is natuurlijk ook de bedoeling van het design. De proporties zijn misschien wat vreemd, vooral als je van dichtbij ziet hoe enorm de koplampen zijn en hoe ver de voorbumper naar voren steekt, maar eigenlijk kan de 107 het best hebben.

Van achteren is hij wat minder spannend, dat komt natuurlijk omdat je nu eenmaal niet erg creatief kan zijn met een rechte achterkant. Toch zien we ook hier best aardige details, zoals een boemerangvormige ruitenwisser en achterlichtunits met een soort kikkerogen. Aan de zijkant zijn het vooral de uitgeklopte wielkastjes die opvallen. Meestal zien we die alleen bij sportieve auto’s en zijn de wielkasten uitgeklopt om plaats te bieden aan bredere wielen, maar hier dienen ze alleen een esthetisch doel. Dat doel is trouwens wel bereikt, want door die uitbollende wielkasten oogt hij net wat leuker.

Op het gebied van uiterlijk vertoon heeft dit exemplaar een paar streepjes voor op de standaarduitvoering. Omdat het de XS uitvoering betreft heeft hij bijvoorbeeld in kleur gespoten buitenspiegels en stootstrips op de flanken. Bovendien beschikt hij over lichtmetalen wielen in plaats van de standaard wieldoppen. Qua kleuren bestaat de keuze uit de unilakken wit, geel en rood, tegen meerprijs is metallic lak in de kleuren blauw, grijs en zwart beschikbaar. Zwart metallic staat ‘m best goed, al had dit vrolijke autootje wel een wat frissere kleur – zoals helderblauw – mogen hebben.

68 pk
93 Nm
157 km/h
13,7 s
6,1 (4.6) l/100km
109 g/km
D
22%
€ 9.100
€ 12.945
€ 237 / maand
€ 55 - € 63 / kwartaal
  • Citroën C1 1.0 Sensodrive Ambiance

  • Kia Picanto 1.1 X-clusive

  • Daihatsu Cuore 1.0 Premium

  • Toyota Aygo 1.0 12v VVT-i Sport

  • Daihatsu Trevis 1.0

  • Suzuki Alto 1.0 Exclusive

  • Chevrolet Spark 1.0 LS

  • Hyundai i10 1.25i ActiveVersion Cool

  • 2010 - Peugeot 107 1.0 XS