SsangYong Actyon A230 4WD S

- 4 mei 2007

Het exterieur

Je ziet de Actyon nog amper rondrijden, maar als hij in jouw buurt rijdt, kan je hem haast niet missen. In de dagen dat de Actyon in het bezit van Rijtesten.nl was, keken veel mensen verbaasd op of om wat daar nu weer aan kwam rijden. De hoge auto trekt, zeker in de ‘Marine’ blauwe kleur van de testauto, veel bekijks. De meeste mensen kennen het model niet, maar ook opvallend veel mensen denken bij de merknaam SsangYong eerder aan een gerecht van de lokale afhaalchinees dan aan een automerk. Opvallend genoeg, maar begrijpelijk door het opvallende exterieur, zijn de reacties van omstanders of zeer positief of zeer negatief, maar niet gematigd.

SsangYong probeert een terreinwagen neer te zetten met coupéachtige lijnen. De auto staat voor een grotere bodemvrijheid hoog op zijn wielen, maar in de sterk aflopende daklijn wordt gepoogd de auto toch iets sportiefs mee te geven. Ook de sterke wigvormen in de grille, motorkap en koplampen proberen sportiviteit uit te stralen, maar dat wordt weer tegengewerkt door de hoge motorkap die er van de zijkant gezien niet op lijkt te horen.

Dikke kunststof bumpers voor en achter geven de auto weer het offroadkarakter mee, waar SsangYong toch voor staat. Tussen de kunststof achterbumper en de schuin aflopende achterruit is nog een groot stuk plaatwerk wat de achterkant massief doet ogen, al is dit door vouwen en golven, die ook op andere plekken in het plaatwerk terug te vinden zijn, nog geprobeerd te doorbreken. Wat mij betreft zitten er zeker leuke designelementen op de Actyon, maar op de een of andere manier matcht het allemaal niet met elkaar. Een SUV en een coupé zijn dergelijke verschillende carrosserievormen, die kun je niet zomaar mixen tot één nieuwe. In dit geval is het geheel niet gelijk aan de som van de delen. Sterker nog, het werkt eerder averechts. Toch went het design wel na enkele dagen, al wil dat niet zeggen dat ik hem er mooier op vind worden.

150 pk
214 Nm
164 km/h
12,4 s
16,0 (12.4) l/100km
280 g/km
G
22%
€ 23.595
€ 29.995
€ 550 / maand
€ 286 - € 327 / kwartaal
  • Mitsubishi Outlander 2.4 2WD Intro Edition