Saab 9-7X 5.3 V8

- 29 juli 2006

Het exterieur

Degenen die de Trailblazer van Chevrolet kennen, zullen wellicht de grote lijn van deze auto herkennen, maar verder is het ontwerp toch behoorlijk op Saab aangepast. Het smalle kentekenplaatje verraadt nog dat we te maken hebben met een auto van Amerikaanse komaf. Daarnaast staat deze 9-7X ook nog eens 9cm lager dan zijn Amerikaanse neef, omdat er door de gemiddelde Saab-rijder hier niet van het asfalt wordt getreden. En dan komt zo'n verlaging natuurlijk de sportiviteit (wat toch bij een Saab hoort) en de wegligging alleen maar ten goede.
Aan de voorkant is het Saab-gezicht aangebracht met de kenmerkende grille in 3 stukken. De hoge voorkant wordt iets minder kolossaal gemaakt door onderaan zwart kunststof te gebruik met daaronder nog weer een sierstrip die een beetje naar de looks van een carterbeschermer neigt. Door gebruik te maken van een zwarte laatste stijl creƫert Saab bij het achterraam een beetje het MINI-effect zoals ze bij de 9-5 Sport Estate ook al deden.
Over het algemeen is het in mijn ogen een leuke en stoere SUV. Toch wordt er op een aantal plekken qua design net de plank misgeslagen. Ik noem de achterlichten die qua design niet zouden misstaan op een 5e-hands Golfje van een 18-jarige. Ik noem het uitlaatsierstuk dat eigenlijk te klein is voor zo'n grote auto en dan bedoel ik niet de grote van de ovaal, alswel de lengte van het sierstuk. Met zo'n grote auto moet je er rekening mee houden dan een normaal mens van een afstandje ook makkelijk onder de auto kan zien. Daarnaast zit de GPS op een vreemde a-symmetrische plaats linksvoor op het dak. Het zijn allemaal echt geen schokkende dingen, maar toch ben ik bang dat de gemiddelde Saab-rijder geen liefhebber is van deze genoemde zaken.

300 pk
447 Nm
190 km/h
7,8 s
onb (15.5) l/100km
363 g/km
G
22%
€ 64.990
€ 68.990
€ 1.265 / maand
€ 351 - € 401 / kwartaal
  • Nissan Murano 3.5 V6

  • Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD S-Limited

  • Subaru B9 Tribeca 3.0R Luxury

  • Infiniti FX 35

  • Subaru Tribeca 3.6 H6 AWD Executive

  • Porsche Cayenne 3.2 V6

  • Lexus RX 400h Executive

  • Volvo XC90 2.5T Summum