Een terugblik en vooruitzicht op het elektrisch rijden
Het is velen waarschijnlijk niet ontgaan dat de automarkt een grote klapper heeft gemaakt in 2021. Met een groot chiptekort en lange wachttijden voor consumenten die onlangs een auto hadden aangeschaft, was dit geen jaar om over naar huis te schrijven. Het herstel van deze schade zal lang duren en geen gemakkelijk proces zijn.
Eén van de weinige hoogtepunten van afgelopen jaar was echter wel de opmars van de elektrische auto. In totaal zijn in 2021 21 nieuwe modellen van de elektrische auto bijgekomen. Dit heeft het aanbod in Nederland met wel 33 procent laten stijgen. Volgens ARCADIS, een onderneming gespecialiseerd in onder andere infrastructuur en water en milieu, staat Nederland op nummer één als het aankomt op elektrisch rijden. Niet alleen is er al een enorm breed scala aan modellen aanwezig, dit getal blijft groeien en het rijden van een elektrische auto is redelijk betaalbaar.
Ieder jaar komen bestaande en nieuwe automerken aan met nieuwe elektrische auto’s, waardoor de markt alsmaar groter wordt. Dit aanbod aan modellen zorgt ervoor dat er voor iedereen wat wils bij zit.
Torenhoge lithiumprijzen
Een groot nadeel voor de elektrische automarkt, is de stijging in lithiumprijzen. De laatste paar jaren wordt elektrisch rijden steeds populairder en neemt de vraag naar elektrische auto’s toe. Men wordt zich ervan bewust hoe voordelig het rijden in een elektrische auto is, terwijl een grote groep eerst nog sceptisch was.
Elektrische auto’s hebben een accu, waardoor men niet meer hoeft te tanken. Dit is het belangrijkste onderdeel van het gehele voertuig: zonder accu kan immers niet gereden worden. Dit onderdeel bestaat uit lithium, een alkalimetaal. Lithium wordt over het algemeen uit gesteente gewonnen. Maar dit is erg duur en er is een beperkte hoeveelheid van deze stof beschikbaar. Daarom wordt het tegenwoordig ook uit zout water gehaald.
Niet al te lang geleden zijn de prijzen van een groot aantal grondstoffen enorm gestegen. Binnen de eerste twee weken van 2022, is de prijs voor lithium in China al met 13 procent gestegen. Nikkel, een ander materiaal dat voor de productie van accu’s wordt gebruikt, is onlangs ook in prijs gestegen. Deze staat nu op een getal dat in negen jaar nog nooit zo hoog is geweest.
Autofabrikanten onder druk
De vraag naar elektrische auto’s groeit. Het aantal modellen dat op de markt verschijnt, wordt ook steeds uitgebreider. Dit zorgt ervoor dat autofabrikanten meer moeten produceren. Met een sterk tekort aan benodigde elementen en torenhoge prijzen, wordt echter veel druk uitgeoefend op de producenten.
In 2021 moesten veel consumenten al wachten op hun elektrische auto. Dit veroorzaakte toen wat onrust en ontevredenheid, aangezien een steeds groter wordende groep mensen geïnteresseerd is in elektrisch rijden. De accu’s zijn echter een belangrijke graadmeter die de prijs van het voertuig bepalen; hoe duurder de accu bij de productie, hoe hoger de prijs van de auto. Door deze schommeling wordt de balans in vraag en aanbod steeds meer verstoord.
Het uitbreiden van het aantal snelladers binnen Europa
Een ander aandachtspunt binnen de elektrische autowereld, is het aantal snelladers dat langs de wegen staat binnen Europa, dit geeft een groot gedeelte van mensen die een elektrische auto bezitten aan. Met ruim 600 laadstations is Nederland hierin koploper binnen heel Europa. Daarnaast zijn er ongeveer 80.000 laadpunten beschikbaar voor elektrische auto’s, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak.
In de rest van Europa ligt dit echter heel anders. Veel vakantiegangers klagen dat buiten Nederland niet voldoende laadpunten beschikbaar zijn. Op vakantie gaan met de elektrische auto zit er daarom nog niet altijd in.
Een aantal ondernemingen zijn echter flink aan het investeren om dit te veranderen. Zo sloegen Mercedes-Benz, BMW, Ford, Volkswagen en Hyundai de handen ineen om samen 700 miljoen euro te investeren voor de aanleg van meer snelladers. Ook Fastned, een Nederlandse onderneming, draait veel winst door het bijdragen aan de aanleg van laadstations. Aan het eind van 2021 was deze onderneming verantwoordelijk voor de plaatsing van 164 snelladers in diverse landen binnen Europa. In totaal heeft de onderneming 188 laadstations op zijn naam staan. Op dit moment is Fastned bezig met de aanleg van laadpunten in Frankrijk.
Ook elektrisch rijden?
Ondanks de problemen met betrekking tot het produceren van accu’s en het tekort aan laadstations in de rest van Europa, doet Nederland het enorm goed met de elektrische automarkt. Zo hebben Renault, Nissan, Kia en Volkswagen een groot aantal elektrische modellen beschikbaar. De opkomst van Tesla in 2012 heeft ook groots bijgedragen aan dit aanbod.
Elektrisch rijden is zeer eenvoudig. Veel auto ondernemingen hebben een ruim assortiment aan elektrische auto’s waar men uit kan kiezen. Daarnaast kan de onderneming u voorzien van informatie en aanvullend advies over de modellen voor een volledige ontzorging.